formalności przy zakupie na FV

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • coobin
    Ambiente
    • 2009
    • 181

Nie musi być legalizowana - link

A co do tych kamizelek, to wydaje mi się, że niemieckie przepisy dotyczące obowiązkowego wyposażenia aut dotyczą jedynie aut zarejestrowanych w Niemczech, a nie w innych krajach. Podobnie jak przepisy polskie dotyczą aut zarejestrowanych w Polsce, czeskie aut zarejestrowanych w Czechach itd.
  • macherstudio
    RS
    S_OCP Member
    • 2008
    • 2378
    • Mitshibishi
    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Witam kolegów, mam krótkie aczkolwiek konkretne zapytanie. W dniu jutrzejszym zamierzam nabyć O.1 kwestia jest jednak taka, iż sprzedawcą jest firma, a więc dokumentem potwierdzającym sprzedaż będzie Faktura VAT. Pytanie jednak mam dotyczące tego, iż chciałbym zarejestrować pojazd jako współwłasność moja i mojej żony - ze względu na zniżki ubezpieczeniowe. Jak więc powinna ta kwestia wyglądać w przypadku FV. na umowie - której tutaj nie ma - spisuje się współwłaścicieli jako kupujących, czy tak samo należy zrobić przy F.V, jako kupujących wpisać nas oboje ?

Tak dla formalności, nie składam PCC w US jeśli to zakup na FV ?

Dziękuję
    www.prostetorodo.pl

Komentarz

• uwe
      Ambiente
      • 2007
      • 120

witam, i od końca:
      - nie nie składasz PCC
      - TAK, na fakturze powinny być wpisane 2 osoby jako nabywcy
      - przy okazji warto poprosić od sprzedawcy xero zaświadczenia REGON i/lub wpisu do ewidencji działalności gosp. sprzedawcy, bo często urząd tego wymaga podczas rejestracji
      OII COMBI 2.0 TDI

Komentarz

• marekzu
        L&K
        • 2007
        • 1412
        • Superb II combi (3V5)

no i warto sprawdzic czy przypadkiem jakis bank nie jest wspolwlascicielem tego auta

Komentarz

• kowal 2002
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 5161

Sprawdź też w dowodzie rejestracyjnym, czy właścicielem jest Firma, od której kupujesz. Często jest tak, że na koniec leasingu Firma wykupuje samochód ( dostaje od Leasingu FV ) i w ciągu miesiąca sprzedaje go ( np. Tobie, również na FV ) bez przerejestrowywania na siebie ( w dowodzie, który dostajesz, właścicielem ciągle jest Leasing, a nie Firma, która go wykupiła ). W takim wypadku poza FV wystawioną Tobie przez Firmę, potrzebny będzie oryginał faktury sprzedaży jaki Firma dostała od Leasingu ( urząd musi tam przystęplować info o nowym numerze rej ). Dodatkowo, jeśli FV ( Leasingowa dla Firmy i/lub Firmy dla Ciebie ) jest wystawiona z adnotacją "Płatne przelewem" to urząd może zarządać potwierdzenia dokonania w/w przelewów ( bo teoretycznie własność przechodzi dopiero po zapłaceniu należności za FV ).
          Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
          Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

Pracuję...